Zdravstvena oskrba in rehabilitacija starejše populacije v Sloveniji

Agencija za kadre vas vabi na 3. konferenco

Zdravstvena oskrba in rehabilitacija starejše populacije v Sloveniji

z delovnim naslovom

Izzivi v času po pandemiji

 

ki bo v torek, 26. oktobra 2021 v dvorani Krke d.d. Dunajska cesta 65, 1000 Ljubljana, s pričetkom ob 9.00 uri in predvidenim koncem ob 16.15 uri.

 

Sistem zdravstvenega in socialnega varstva se pri zagotavljanju kakovostne zdravstvene in socialne oskrbe, rehabilitacije ter zaščite starejše populacije srečuje z vse večjimi izzivi. Število starejše populacije iz leta v leto narašča, med slednjo so tudi številni, ki imajo več kroničnih obolenj, demenco, motnjo kontinence, upad moči, motnje okretnosti in ravnotežja in potrebujejo občasno ali stalno zdravstveno in socialno oskrbo oz. pomoč pri osnovnih življenjskih potrebah.

Obdobje pandemije je vse zaposlene v zdravstvu in socialnih zavodih precej bremenilo z vsakodnevnimi novimi izzivi na delovnem mestu, prav tako pa je to obdobje opozorilo še na nekatere druge pomanjkljivosti v trenutni ureditvi socialnega varstva starejših. Le-te bomo opredelili in predlagali ustrezne rešitve, zato nam bodo vaši predlogi v znatno pomoč.

Konferenca bo zajemala predavanja različnih strokovnjakov, ki na kakršen koli način delujejo s starejšimi in seveda se bomo dotaknili tudi aktualne korona krize. Po predavanjih bo sledila še okrogla miza, kjer bomo upoštevali tudi vaše predloge in mnenja za izboljšanje stanja v zdravstvu, zlasti na obravnavanem področju.

Kotizacija za seminar znaša 240,00 EUR + 22% DDV. Za tiste, ki se bodo prijavili in plačali do 8.10.2021 znaša kotizacija 210,00 EUR + 22% DDV.

 

Več informacij in prijava so na tej povezavi.

 

Nagovor predsednice ZDTS ob Svetovnem dnevu delovne terapije

Spoštovana delovna terapevtka, spoštovani delovni terapevt!

 

V imenu Zbornice delovnih terapevtov Slovenije – Strokovnega združenja vsem delovnim terapevtkam/delovnim terapevtom iskreno čestitamo ob prazniku, 27. oktobru, Svetovnem dnevu delovne terapije.

Poklic delovnega terapevta, katerega izobraževanje poteka že od leta 1964 je zdravstveni poklic, ki se je v vsej svoji veličini in neomejenih razsežnostih izkazal ravno v letošnjem letu, v času epidemije, obdobju časovnega prilagajanja novim razmeram, uveljavljanju poklicne identitete, iskanju rešitev za opravljanje storitev, pri delu na daljavo in z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije. Vključenost uporabnikov in izvedba dejavnosti oziroma okupacij za zadovoljevanje njihovih potreb pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja odraža vašo strokovnost in empatičnost pri izvajanju storitev. Pri rehabilitaciji posameznikov s post COVID sindromom ste sledili cilju zagotoviti čim hitrejše vključevanje uporabnika v ustaljene tirnice socialnega in družbenega življenja, kakršnega je posameznik živel pred boleznijo. Vse omenjeno zaobjame  tudi letošnji slogan praznovanja, ki se glasi: PRIPADAJ. BODI TI.    

Praznovanje svetovnega dne delovnih terapevtom letos obeležujemo tudi s praznovanjem 35 letnice COTEC-a – Evropskega združenja delovnih terapevtov, kateremu čestitamo za doseženi jubilej ter se mu zahvaljujemo za vso pomoč in podporo, katere smo bili in smo je deležni v procesu profesionalizacije delovnoterapevtske stroke v Sloveniji v vseh leh letih.

Uveljavitev delovnoterapevtske stroke v Slovenski družbi je zahteven proces, ki se ne zgodi čez noč in katerega zasledujemo že vrsto let. Zavedajte se, da za uveljavitev v družbi nista dovolj le ugled. Potrebno je znanje in sodelovanje z drugimi deležniki, vključenimi v okolje, kot so politični odločevalci, pripadniki sorodnih poklicev, izobraževalnih institucij in ne nazadnje uporabniki oziroma prejemniki storitev.

 

Vse to delovnoterapevtski stroki v Sloveniji  daje izjemen potencial in ponuja nove priložnosti ter izzive na področjih:

 • deinstitucionalizacije,
 • promocije zdravega načina življenja in preventive za kakovost bivanja posameznika v vseh starostnih obdobjih od rojstva do smrti,
 • delovanja tako v okupacijah vsakodnevnega življenje kot na področju vzgoje in izobraževanja,
 • posamezniku prijaznega delovnega okolja,
 • preživljanja prostega časa in
 • ki se prepletajo v življenjskih dejavnostih oziroma okupacijah posameznika.

 

Lepo praznujte v duhu letošnjega slogana: PRIPADAJ. BODI TI.

 

 

Dr. Katarina Galof
Predsednica ZDTS

 

Prenesite nagovor predsednice Zbornice delovnih terapevtov Slovenije, dr. Katarine Galof

 

Svoje aktivnosti ob praznovanju delite z nami na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

WFOT: Congress rescheduled to August 2022 (angl.)

Dear Colleagues,

after careful consideration and in agreement with the WFOT Executive and Association Nationale Francaise des Ergotherapeutes (ANFE), a decision has been made to reschedule the 18th WFOT Congress in Paris, France to the 28 – 31 August 2022.

Initial feedback received from authors and attendees demonstrated an overwhelming desire for as many of us as possible to meet again in person.

We recognise that there are still uncertainties associated with the COVID-19 pandemic, including concerns relating to vaccine availability, government restrictions, and safe travel. The Congress venue has provided flexibility to reschedule the event to the August dates to provide a greater opportunity for the occupational therapy community to meet together safely and participate in an outstanding Congress in 2022.

There are no planned changes to the scientific programme, and authors will be contacted in the coming weeks to confirm their availability for the new dates. Registration for the Congress will open in early 2022.

Public communications about this decision will be made later today.

 

Your understanding and support is sincerely appreciated,

Kind regards,
Ritchard Ledgerd MSc, BScOT
Executive Director
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

WFOT: Launch of new OTION platform

OTION je namenski forum, ki ga je ustanovilo Svetovno združenje delovnih terapevtov in omogoča delovnim terapevtom, asistentom in študentom z vsega sveta, da se povezujejo, delijo ideje in komunicirajo s stroko kot celoto. Registriraj se z brezplačnim računom na povezavi:  Occupational Therapy International Online Network (OTION) platform.

Mednarodna spletna mreža delovne terapije/ Occupational Therapy International Online Network

- - -

Dear Colleagues,

We are pleased to announce the launch of the new Occupational Therapy International Online Network (OTION) platform – the online forum where the occupational therapy community can meet to share ideas and experiences.

Some of the features and functionality of the new OTION platform include:

 • Improved navigation and interface
 • Ability to follow discussions across a range of different forums
 • Set preferences for email notifications and alerts
 • Create a Member profile which can be made visible to other users

Posting on OTION can be made in any language and we will be expanding the translation options as the software becomes available.

We invite you to register with a free account and we hope you enjoy the new OTION.

 

Kind regards,
Ritchard Ledgerd MSc, BScOT
Executive Director
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

EULAR Questionnaire Distribution

Vabljeni k sodelovanju v raziskavi z naslovom »2021 Update: Educational Needs among Health Professionals in Rheumatology (HPR) in Europe«.

Raziskava, ki jo je na pobudo Odbora za izobraževanje in usposabljanje nemedicinskih zdravstvenih delavcev (HPR) pri EULAR (Evropska zveza revmatoloških združenj) izvedla mednarodna skupina raziskovalcev.

https://www.soscisurvey.de/HPR_edu_needs/

 The survey was translated into 24 languages. Please send the link to this questionnaire to all your...
- Friends and colleagues
- Associations of nurses, occupational therapists, physiotherapists and alike with a request to forward it to their members
- To universities or other educational institutions with a request to forward it to their graduates
- And anyone else you can think of.

Even if you do not know anything about EULAR or the EULAR School of Rheumatology, we are interested in your opinion on the topic and ask you to fill in the questionnaire. There are no correct or incorrect answers since we are only interested in your personal perspective on this topic.

For more information about this project, kindly see the introductory text of the questionnaire. This text can also be used for a short explanatory email in the national language when inviting participation.

 

Please, feel free to fill it out yourself :) Thanks to everyone for the tremendous support!!!

Lisa Sperl BSc

Section for Outcomes Research
CeMSIIS - Center for Medical Statistics, Informatics, and Intelligent Systems Medical University of Vienna Spitalgasse 23 A - 1090 Vienna Austria
Room: 88.03.515
Phone: +43 1 40 400 16300
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
URL: cemsiis.meduniwien.ac.at/or

 

26. letna RIMS konferenca - 26th Annual RIMS Conference (angl.)

Dear Madam, Sir,

RIMS, the European network for best practice and research in MS Rehabilitation, is pleased to invite you and your members to the 26th Annual RIMS Conference, “Transforming Rehabilitation in MS through Collective Learning: Maximising Stakeholder Engagement”, scheduled to take place from Friday, November 26 to Saturday, November 27, 2021 in a digital format.

The conference’s main theme “Transforming Rehabilitation in MS through Collective Learning: Maximising Stakeholder Engagement”, covers 3 exciting areas:

 • Neuro-biological Effect of Rehabilitation
 • Digital Health
 • Impact of COVID-19 on MS care

 

RIMS represents and brings together health care professionals, researchers and patient organisations from different settings with the aim to enhance activity, participation and autonomy of people with MS by developing and advocating evidence-based rehabilitation. Our long-term vision is that all people with MS throughout Europe have access to evidence-based rehabilitation when they need it. More details on our Society can be found on www.eurims.org

The entire programme of the Conference is available on the website www.rims-annualconference.org/Digital2021

 • Plenary sessions
 • Interactive debates
 • Platform and poster presentations
 • Special Interest Group meetings

 

The Organising Committee would be grateful if we could count on your help to disseminate the information to make the Conference as widely known as possible.

We are therefore sending you herewith a promotional email and flyer as well as the banner of the Conference (attached). May we kindly ask you to forward the flyer to the members of your organisation, and to publish the banner on your website. Please link the banner to the Conference website www.rims-annualconference.org/Digital2021

We look forward to welcome rehabilitation physicians and neurologists, nurses and therapists (e.g. exercise physiologists, occupational therapists, physiotherapists, psychologists, neuropsychologists, social workers, speech and language therapists) and all professionals involved or interested in MS rehabilitation research and practice.

 

Your contribution is highly appreciated, and we hope to virtually welcome you and your members in November 2021!

 

With kind regards,

On behalf of the Scientific and Organising Committees

Daphne Kos OT PhD, Belgium, Organising Committee Member
Giampaolo Brichetto MD PhD, Italy, Organising and Scientific Committee Member
Roshan das Nair Psy., United Kingdom, Organising Committee Member
Piet Eelen RN MSc, Belgium, Organising and Scientific Committee Member
Lars Hvid PT, Denmark, Scientific Committee Member
Letizia Leocani MD PhD, Italy, Scientific Committee Member
Jana Pöttgen Psy., Germany, Scientific Committee Member
Anders Skjerbaek PT MSc, Denmark, Organising Committee Member

Sofie Vandenbergh
Project Manager

M. +32 475 22 80 99
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.eurims.org

Register here for our Annual RIMS Conference

 

Program in predavatelji

Promocijski letak

 

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

 • Linhartova c. 51
  1000 Ljubljana

Kontakt

 • m:  041 / 966 549
 • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Uradne ure:
  petek - ponedeljek,
  od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si