Delovna terapija in delovni terapevti v času pandemije

Delovni terapevti smo zdravstveni delavci, ki smo prav tako vpeti v dogajanja korona virusa. Mnogi izmed kolegov v tem obdobju še naprej opravljajo svoje delovnoterapevtsko delo v različnih institucijah kot so bolnice, rehabilitacijski centri in domovi starejših občanov. Posamezniki so na čakanju, koriščenju prostih ur, lanskoletnega dopusta,… Posamezniki so se vključili v delo prostovoljcev na občinski ravni njihovega bivališča. Vsekakor je med delovnimi terapevti tudi kdo, ki je bil primoran spremeniti opravljanje rutine delovnoterapevtskega dela in izvajanja delovnoterapevtskih storitev v tem obdobju. Izvajanje storitev v zaščitni opremi zahteva dodatno iznajdljivost in spretnost. Posamezni delovni terapevtki, ki delajo z okuženimi posamezniki so izolirani od svoje družine, kar predstavlja dodaten stres. Delovni terapevti v domovih starejših pri svojem delu izkazujejo svojo kreativnost in iznajdljivost kako strukturirati dan starostnika, ki je že daljše obdobje ni bil deležen obiskov svojcev in prijateljev. Pri navezovanju stikov uporabljajo video klice, kar starostnikom omogoča, da se s svojimi domačimi ne samo slišijo temveč tudi vidijo. Vsekakor pa je potrebno vedno znova razmisliti kako strukturirati dan starostnika v njihovem zaprtem okolju, kako ohraniti pozitivnost in vedrino v tem obdobju pandemije za celoten tim in vse vključene.

Dnevi pandemije tečejo tudi za področje izobraževanja za poklic delovnega terapevta. Izvedba študijskega procesa na daljavo, odpoved kliničnega usposabljanja, iskanje alternativnih možnosti pridobivanja strokovnih kompetenc pa so še vedno v teku. Študentje so na zrelostnem preizkusu, ki ga opravljajo odlično. V sklopu posameznih predmetov strokovne kompetence pridobivajo pri delu s sorodniki, kjer na daljavo nudijo pomoč pri učenju. Pridobljeno znanje delijo in praktično preizkušajo pri starših, ki opravljajo poklice in so dnevno izpostavljeni stresnim situacijam in stiskam. Preko elektronskih medijev sodelujejo z uporabniki Društva za pomoč odraslim osebam z motnjo Avtističnega spektra in neprofitno, humanitarno organizacijo, ki izvaja storitve in programe s področja duševnega zdravja v skupnosti Altra. Največkrat uporabljene tehnike so strukturiranje posameznikovega dne, družabništvo, mišična relaksacija, tehnike različnih gibalnih aktivnosti, …

Strokovne kompetence delovnega terapevta vključujejo tudi področje preventive in svetovanja pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Tega se vse premalo zavedamo in prav je, da v tem času svoje strokovno znanje delimo s posamezniki, da si olajšajo prilagajanje novonastali situaciji.

Ne glede na to katere vrste delo opravljamo in dneve trenutno preživljamo v izolaciji oziroma v domače okolju je pomembno, da oblikujemo rutino vsakdanjika. To pomeni, da naredimo urnik posameznega dne, ki vključuje vstajanje ob primerni uri in vsa opravila, katera smo izvajali v času odhajanja na delo. Pri oblikovanju urnika ne smemo pozabiti, da ga je potrebno uskladiti z ostalimi družinskimi člani. V primeru, da je potrebno poskrbeti za otroke je potrebno strukturirati tudi njihov dan. Šolske obveznosti zahtevajo prilagajanje njihovi časovni izvedbi (pouk na daljavo). Pri ostalem delu dneva otroke lahko vključimo v npr. skupno pripravljanje kosila. Preostali čas z otroki lahko preživimo ob igri ali zgolj druženju in spoznavanju njih samih. Spomnimo se svojega otroštva in iger ter dogodivščin, katere so nas spravljale v dobro voljo. Naučimo otroke katero izmed iger naše mladosti pri kateri se bomo zabavali in razgibali. Bodimo ustvarjalni in kreativni, čeprav je od naših otroško mladostnih dni minilo kar nekaj časa ostajajo spomini na to, kako smo ostali brez zemlje, bili gnilo jajce, skakali metuljčka, iskali skriti zaklad, porisali dvorišče, skakali ristanc, …

Pri delu od doma je pomembno, da smo pozorni, kako smo si uredili delovno okolje. Stol na katerem sedimo lahko v ledvenem predelu podpremo z blazino. Na blazini tudi marsikdo med nami zaradi večje udobnosti ali prenizkega stola sedi. Računalnik postavimo tako, da zunanja svetloba ali odsev od okna nimata direktnega dostopa. Prav tako poskrbimo da nam stopala ne obvisijo v zraku, saj si jih lahko podpremo s priročnim predmetom kot je pručka, torba ali škatla. V primeru, da je miza na kateri imamo računalnik nizka, ekran podložimo z debelejšo knjigo ali fasciklom. Med delom si privoščimo odmor vsake pol ure in naredimo sprehod do drugega konca bivališča, da si pripravimo čaj, kavo. Pripravljen napitek lahko spijemo v družbi sodelavcev ob neformalnem druženju preko e tehnologij. Odmor na domačem delovnem mestu naredimo tudi kadar telefoniramo, kar lahko izvedemo stoje ali ob hoji po prostorih. Z delom ne pretiravajmo in si naredimo rokovnik, ki naj vključuje pomembne roke za dokončanje posameznih nalog. Vsekakor bodimo pozorni, da naš delovnik ne bo preobsežen in da nam ne bo primanjkovalo časa za druženje z družino.

 

Katarina Galof,
Predsednica ZDTS

 

Izvirni dopis

 

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

  • Linhartova c. 51
    1000 Ljubljana

Kontakt

  • m:  041 / 966 549
  • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Uradne ure:
    petek - ponedeljek,
    od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si