Poziv k sodelovanju - delovna skupina za pripravo in oblikovanje normativov

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije je oblikovala skupino, ki je pričela z delom, kljub temu da vlada opravlja zgolj tekoče posle. Ker bo to naš prvi tovrstni dokument, želimo, da se nam pridružijo posamezniki, ki jih tovrstna vsebina zanima oziroma želijo aktivno sodelovati pri pripravi omenjenega dokumenta. Prav tako ste naprošeni, da nam posredujete relevantne dokumente in podatke z obravnavano vsebino ne le iz slovenskega področja temveč tudi iz tujine.

V upanju na sodelovanje vas pozdravljamo in vas naprošamo da po svojih močeh prispevate ter se nam javite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Predsednica ZDTS,
Katarina Galof

Metoda Montessori za starejše in osebe z demenco

Seminar z naslovom "Metoda Montessori za starejše in osebe z demenco" bo potekal 15.6.2018 v Domu sv. Jožef Celje

 

Seminar bo vodil dr. Cameron J. Camp:

Mednarodno uveljavljen psiholog iz ZDA, ki že 30 let vodi in opravlja raziskave na področju gerontologije, demence in kognitivnih pristopov. Pred 20 leti je razvil Metodo Montessori za starejše in osebe z demenco in doslej vodil že preko 400 izobraževanj in delavnic po vsem svetu. Bil je vodja številnih raziskovalnih projektov, ki jih financira NIH (National Institutes of Health, ZDA), koordinator projektov za manjša podjetja in svetovalec v mnogih domovih za starejše po svetu (Avstralija, ZDA, Azija, Evropa). Trenutno vodi “Center for Applied Research in Dementia” v zvezni državi Ohio. Je soavtor več učbenikov, strokovnih publikacij, preko 150 recenziranih člankov in poglavij, gostujoči profesor na univerzah v ZDA in Avstraliji, ter član in sodelavec mnogih odborov (Division for Adult Development and Aging - American Psychological Association, Gerontological Society of America), kjer aktivno sodeluje in poskuša spreminjat svet ljudi, obolelih za demenco.

 

Metoda Montessori:

Metoda dela s starejšimi in osebami z demenco, ki prinaša nove pristope, znanja in veščine, kako v praksi - vsakodnevno živeti usmerjeno na uporabnika.

 

Ob koncu predavanja bodo slušatelji prejeli potrdila o udeležbi. Program je v postopku pridobivanja licencnih tock pri Socialni zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

 

Kotizacija:

Za eno osebo: 100 EUR
Za več oseb iz iste ustanove: prvi 100 EUR, drugi 80 EUR, tretji/četrti in ostali 60 EUR.

 

Prijave sprejemamo do 15. 5. 2018 na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.ali na telefon (0)59 073 800.

Za dodatne informacije pisite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Program seminarja

 

Prijavnica

 

ISPO kongres

Obveščamo vas, da bo od 20. do 22. septembra v Portorožu potekal kongres ISPO za centralno Evropo. Informacije o kongresu najdete na povezavi:

http://www.eu-ispo2018.si

Poročilo s Strokovnega srečanja delovnih terapevtov Slovenije

Strokovno srečanje delovnih terapevtov Slovenije je potekalo 7. decembra 2017 na URI - Soča. Udeležilo se ga je 105 članov in nečlanov Zbornice - Združenja.

 

Srečanje je otvorila vabljena predavateljica z Ministrstva za zdravje mag. Zdenka Tičar, ki nam je predstavila namen in potek strokovnega nadzora, katerega za Ministrstvo za zdravje izvajajo nadzorniki - diplomirani delovni terapevti in poteka na predlog ministrstva, posameznika ali institucije pri delovnih terapevtih na njihovih delovnih mestih širom Slovenije. V zadnjem obdobju smo imeli več pripomb nad potrebnostjo tovrstnega nadzora predvsem pa nad izdanimi poročili in priporočili po opravljenem strokovnem nadzoru predvsem v DSO-jih. Tema je izjemno aktualna, saj so mnogi kolegi iz DSO že imeli strokovni nadzor, ki je podal različne ugotovitve niso pa vedeli kako in kaj na podlagi priporočil nadaljevati oziroma izboljšati svoje delovanje, ker se pogosto predlogi ne uresničijo oziroma ne udejanjijo tudi v konkretnem delu. Na vsa tovrstna vprašanja in dileme ter še na vrsto drugih smo dobili izjemno koristne napotke in usmeritve s strani predstavnice Ministrstva za zdravje, mag. Zdenke Tičar. Ob tem bi izpostavila še dilemo kako je glede nadzora socialne inšpekcije nad delovnim terapevtom v DSO-jih. Predvsem je prvo pravilo na katerega mora biti delovni terapevt zaposlen v socialnem zavodu pozoren za katero delovno mesto ima podpisano pogodbo o zaposlitvi - to je ključno pri razreševanju vseh nadaljnjih postopkov in vprašanj.

 

V nadaljevanju srečanja je dr. Monika Zadnikar z Ministrstva za zdravje predstavila Predlog Zakona dolgotrajne oskrbe, ki je bil tudi že v javni obravnavi. Največ pripomb s strani kolegov in kolegic je bilo podanih na kadrovsko opredelitev in posamezne vloge, kjer delovni terapevti niso zavedeni (npr.: koordinator). Predsednica ZDTS Katarina Galof je zbranim pojasnila, da smo kot ZDTS v času javne razprave uradno na obstoječe vprašanje podali ugovor in predlog za uvedbo spremembe z ustreznimi obrazložitvami na možnosti vključevanja diplomiranega delovnega terapevta na vsa delovna mesta in funkcije predvidene v novem zakonu. Istočasno se zavedamo možnosti in priložnosti ob sprejetju zakona za nova delovna mesta in zaposlitev večjega števila diplomiranih delovnih terapevtov po opravljenem ustreznem z zakonom predpisanem dodatnem izobraževanju in vključitvi v lokalno skupnost ne samo v regija pilotnega projekta temveč tudi po njem širom po Sloveniji.

 

Strokovno srečanje smo nadaljevali z vabljenim predavanjem kolega Demisa Cachia, Msc OT., Dip. Ger., Dip. OT, ki nam je predstavil delo delovnega terapevta s starejšimi in dementnimi osebami na Malti tudi z vidika institucionalizacije in dolgotrajne oskrbe.

 

Povezava do prevoda predavanja Demisa Cachie za naslovom: Delovnoterapevtske intervencije pri obravnavi starostnikov.

 

Srečanje je nadaljevala predsednica Zbornice - Združenja Katarina Galof, ki je predstavila vse aktivnosti, ki so potekale v letu 2017. Od pomembnejših je potrebno omeniti postopek ustanavljanja razširjenega strokovnega kolegija (RSK-ja) na Ministrstvu za zdravje, ki je pomemben organ za delovanje same stroke; aktivno sodelovanje v delovni skupini za dolgotrajno oskrbo; trije člani Zbornice so v delovni skupini pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije za poenotenje dokumentacije, itd. Prav tako je udeležence pozvala k aktivnemu sodelovanju s Timom za paliativno oskrbo in predstavila projekt Bolečina v hrbtu, kjer že aktivno sodelujemo pri pripravi klinične poti in strokovnih smernic. Seznanila nas je tudi s ponovno izdajo Slovenske revije za delovno terapijo, ki jo bodo člani ZDTS v prihajajočih dneh prejeli po pošti. Iz predstavitve je bilo razvidno, da se ZDTS aktivno vključuje v veliko aktivnosti na različnih področjih in segmentih tako zdravstvenega kot socialnega varstva. Ob zaključku predstavitve letošnjega dela, je udeležence povabila tudi k aktivni udeležbi 9. kongresa delovnih terapevtov, ki bo 25. in 26. oktobra 2018 v Ljubljani.

 

Srečanje smo zaključili s svečano podelitvijo priznanj za strokovne dosežke na ožjem področju delovne terapije, podelili smo tudi naziv Supervizor in kolegici dr. Tanji Križaj čestitali za uspešno opravljen doktorski študij in zagovor doktorske disertacije.

 

Priznanje za strokovne dosežke na področju somatike je prejela Barbka Huzjan, priznanje za strokovne dosežke na področju pediatrije je prejela Darinka Brezovar, priznanji za strokovne dosežke na področju duševnega zdravja sta prijeli Darja Cijan in Elizabeta Štrubelj, priznanje za strokovne dosežke na področju izobraževanja je prejela dr. Marija Tomšič.

 

Leonidi Krajnc je bil podeljen naziv Supervizor za področje duševnega zdravja v delovni terapiji.

 

Vsem prejemnicam priznanj in naziva iskreno čestitamo!

 

 

Podelitvi je sledilo druženje v preddverju predavalnice.

 

Ljubljana, 11.12.2017 Vodstvo ZDTS

 

 

 

Plan izobraževanj 2018

Spoštovani,

obveščamo vas, da smo objavili plan izobraževanj Zbornice delovnih terapevtov Slovenije za leto 2018.

Plan izobraževanj si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Z lepimi pozdravi,
Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - Strokovno združenje

Foto utrinki z 8. posveta delovnih terapevtov

Fotogalerija z 8. posveta delovnih terapevtov v organizaciji Aktiva delovnih terapevtov SSZS, ki je potekal 16. in 17. novembra v Laškem.
Posvet je bil zelo uspešen, skupaj se ga je udeležilo 93 udeležencev.

Aktivnosti ob svetovnem dnevu delovne terapije

Spoštovane delovne terapevtke in spoštovani delovni terapevti!

Ob letošnjem svetovnem dnevu delovne terapije vas vabimo, da nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.napišete, kako boste v svojih institucijah in lokalnih okoljih obeležili 27. oktober 2017.

Vaši dogodki namenjeni svetovnemu dnevu delovne terapije bodo objavljeni na spletni strani.

 

Letošnji slogan:

Obveščaj, navdušuj, vplivaj

Preberi več

12th Mediterranean Congress of Physical and Rehabilitation Medicine

Malta will be hosting the 12th Mediterranean Congress of Physical and Rehabilitation Medicine from the 9th untill the 12th November 2017. It is the first time that Malta will be hosting an international Rehabilitation Congress and we are very excited and looking forward to it

Throughout the lastl few years our National Association, the Malta Physical and Rehabilitation Medicine Association (MPRMA), has worked hard to push the specialty on a higher level and has managed to convince our policy makers to give the specialty its deserved place in the clinical pathway.

We are really looking forward for a greater presence of many Mediterranean countries and those bordering, with special emphasis on those not regularly present in such congresses.

 

The theme chosen for the Congress “Rehabilitation: Evolution in Practice” demonstrates gross improvement in the sector where we are witnessing a dual evolution: clinically and in the environment in which our patients are managed

 

Spletna stran kongresa: www.prmcongress2017malta.org

 

Prenesite brošuro s programom.